ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Laihdutus Kävellen

Miksi Kävellä?

On aika aloittaa käveleminen painonpudotuksen avuksi. Käveleminen on ideaalinen ratkaisu meille joilla on ongelmia painon kanssa. Se on luonnollinen vartalon liike (esim. potkunyrkkeily? Ei niinkään…) ja ei vaadi mitään erityisiä koordinaatiotaitoja. Se toimii lihastemme eduksi jatkuvalla, yhtenäisellä tavalla ja on käytännössä lähes riskivapaa tapa liikkua.

Vaikka olisit sairaalloissesti ylipainoinen tai lihava, voit silti laihtua kävelemällä. Tämä voi kuulostaa uuvuttavalta ehdotukselta, mutta tutkimukset ovat osoittaneet että ylipainoiset ihmiset kuluttavat enemmän energiaa kävellessä kuin normaalipainoiset. Jos aloitat tänään yksinkertaisesti vaikka kävelemällä korttelin ympäri, se on jo hyvä alku laihdutusurakkaasi.

Toinen syy sanoa kyllä kävelemiselle on fakta, että monet ihmiset pysyvät kävelemisen piirissä paljon kauemmin kuin jossain muussa urheiluuodossa. Kävelemään lähtemisen kynnys on paljon alhaisempi kuin esimerkiksi juoksemaan lähtemisen.

Kehosi Kiittää Sinua

Vaikka sinulla ei olisi paljoa painoa pudotettavana, teet kehollesi palveluksen. The American Heart Association toteaa kävelemisen kunnostavan sydäntä ja keuhkoja kunhan sen suorittaa sopivaan tahtiin 30 – 60 min ajan vähintään kolme kertaa viikossa.

Ei Pelkästään Dieetillä

Jos olet dieetillä, vaikka tehokkaallakin, kehosi silti tarvitsee harjoitusta. Tutkimukset ovat osoittaneet moneen otteeseen että ihmiset jotka onnistuneesti pudottavat painoa ja pysyvät tavoitteissansa, eivät tee sitä pelkästään dieeteillä. Tai sitten dieettiä pitää jatkaa loputtomiin. Yleensä kannattaa polttaa ylimääräiset 500 kaloria päivässä, kuin pudottaa tämä kalorimäärä ruoasta.

Mikä on sitten parasta kävelyssä? Tohtorit ovat sanoneet että kävely voi pudottaa ruokahalua sen vaikutuksella ruoansulatusjärjestelmään.

Aloita jo tänään

Jos haluat kävellä vain vaikka kadun päähän tai 30 minuuttia radalla, muutama perusvinkki auttaa sinua tekemään sen oikein:

1.) Ensimmäinen kysymys minkä useimmat kysyvät aloittamisesta on “Milloin minun pitäisi kävellä?”. Tähän on useita eri mielipiteitä. Useimmat sanovat että aamuisin on parasta ja tehokasta aikaa kävellä. Toiset ekspertit ehdottavat jopa kävelemistä tyhjällä vatsalla ennen aamupalaa. Tämä olisi tehokasta painon pudottamisen kannalta.

The American Council on Exercise sanoo ihmisten ajattelevan että iltapäivälenkit ovat kaikkein “kivuttomimpia” ja siksi niillä on kaikkein pienin todennäköisyys tulla laiminlyödyksi. Lisäksi, iltapäivällä kehomme ovat vertyneitä ja lämpimiä, joten loukkaantumisen riski on pienempi kuin juuri herätyksen jälkeen.

Pointti? Paras aika kävellä on juuri se milloin se on sinulle helpointa ja mahdollisinta.

2.) Löytääksesi oikean askelluksen ja askeleen, hyvä peukalosääntö on että kävellessä tulisi olla mahdollista helposti pitää yllä keskustelua. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa jos olet edistynyt kävelijä, mutta aloittelijoiden ei koskaan pitäisi olla niin hengästyneitä että vieressä kävelijän kanssa keskustelu on haastavaa.

3.) Kun olet valmis vaihtamaan seuraavalle vaihteelle, pidä huoli että askelluksesi muuttuu hieman nopeammaksi mieluummin kuin että otat pidempiä askeleita. Tämä aiheuttaa vähemmän stressiä nikamiisi ja luustoosi, mitkä voivat olla jo valmiiksi rasittuneita, etenkin vahvasti ylipainoisilla henkilöillä

4.) Laihduttaminen kävellen ei ole kallis harrastus (Ilmeisesti – se on ilmainen!), mutta kenkiin kannattaa sijoittaa ennenkuin aloittaa kävelemisen. Varmista että kengät sopivat hyvin jalkaan ja varpaille on tilaa hieman heilua. Käytä aina urheilusukkia. Ja jos kengät alkavat kulumaan liikaa, on aika ostaa uudet – vanhoja voi aina käyttää vaikka puutarha-askareissa. Kävellessä on syytä olla kengät kunnossa jotta et pilaa jalkojasi pitkäkestoisessa harrastuksessa.

5.) Hyvä asento on tärkeää kävellessä. Pidä aina pääsi ylhäällä ja katse edessäpäin. Älä koskaan katsele maata. Seiso suorassa ja pidä olkapäät rentona. Sauvakävely on hyvä vaihtoehto, mutta aloittelijana sekin saattaa tuntua liian raskaalta.

6.) Varmista että sinulla on hätäsuunnitelma jos sää on liian karu. Voit kävellä vaikka tavaratalossa tai tehdä kevyttä aerobicharjoittelua kotona videon parissa. Huono sää ei koskaan saisi olla syy olla harjoittelematta kokonaan.

7.) Askelmittarit ovat oiva motivaatiotyökalu. Askelmittareita suosittelevat monet lääkärit. Ne ovat palkitsevia laitteita ja toimivat motivaattorina ja muistuttajana nostamaan aktiviteettitasoasi päivittäin.

Nämä kaikki helpot vinkit mielessä, sinulla on jäljellä vain yksi asia. Lenkkarit jalkaan ja menoksi. Jalkaa toisen eteen! Kävellessä voit miettiä työ- tai vapaa-ajan asioita eteenpäin tai kuunnella musiikkia. Kunhan vain muistat että et pidä liian kovaa tahtia jolloin keskittyminen herpaantuu. Painonhallinta kävellen on helppoa!


Tags

kävely, laihdutus


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. mä laitoin vauvat vaunuun ja ajattelin kävellä pitkän reitin, se tuli niin tysäksi että oli pakko alkaa juoksemaan!=)herranen jestas sentää ois kestäny ikuisuus ennen ku pääsee kotia ja sit otin lämmin kylpy=)kävelyllä on hyvä aloitaa….

  2. En varsinaisesti harrasta kävelyä, mutta aina kun mahdollista kävelen. Töihin kuljen kävellen ja harrastuksiini. Käely on mukavaa

  3. Minä kävelen joka aamu puolisen tuntia ennen töitä, mukavasti lähtee päivä käyntiin. Laihdutuksesta en niin tiedä onko siitä apua. Mutta painokin toki on pysynyt kurissa… Miten muut? Kävelettekö paljon?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}