ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Viisi “parempaa” hiilihydraattia

Hiilihydraatit, hiilarit, eivät ole kaikki suinkaan täysin samanlaisia. Tässä postissa käymme läpi muutaman yllättävän ja yllättävän hyvän hiilarivaihdoehdon sen ainaisen valkoisen riisin ja paahtoleivän tilalle!

Ohra.

Kotimainen loistava hiilihydraattien lähde. Pitkät perinteet etenkin suomalaisessa ruokavaliossa – ohrapuuro, ohrarieska ja niin edelleen. Jopa kaksinkertainen määrä ravintokuituja kuin vaikkapa riisissä, josta syntyy monesti hyvin samankaltaista ruokaa. Sopii risottoihin, leipiin, puuroihin, moniin ruokiin. Kannattaa etsiä netistä hyviä reseptejä ohraruokiin, ja monesti myös ohrajauhopakettien kyljestä löytyy yllättävän hyviä vinkkejä.

Kvinoa.

Listan “tuntematon suuruus”, kvinoa, on ruokakasvi Etelä-Amerikasta. Luontaisesti gluteiiniton, joten keliaakikolle oiva valinta. Sisältää proteiineja, joten jälleen kerran pitää syöjän kauemmin täytenä – laihduttajalle hyvä valinta myös. Tällaiset “tuplavaikutteiset” kasvit ovat loistava lisä kenen tahansa ruokavalioon.

Täysjyväpasta.

Melkein sanomattakin selvää että tämä on parempi vaihtoehto kuin normaali, täysin vaalea pasta. Täysjyväpastassa on hyviä kuituja ja se pitää sinut täydempänä pitkään. Maku on miltei sama, harva huomaa eron oikeastaan. Väri yleensä vain vaihtuu vähän, mutta kannattaa miettiä mikä on tärkeää ruokavaliossa.

Popcorn.

Perus leffaillan pelastaja, popcorn, ei välttämättä ole niin paha kuin voisi kuvitella. Mikropoppikset ja muut on toki kyllästetty rasvalla ja suolalla, joten ne eivät toimi, mutta itsessään popcorn on aika hyvä hiilarien lähde. Poppikset sopivat keliaakikoille, koska ne ovat gluteiinittomia. Myöskin niissä on paljon kuituja. Todellakin vain tärkeää on paahtaa vaikka itse omat popcornit ja olla varovainen suolan kanssa.

Bulgur.

Bulgur on periaatteessa suurimoita, jotka on valmistettu vehnästä. Alkuperin tämä herkku on lähtösin Turkin seuduilta ja välimeren alueelta yleensä. On tiedossa myös, että Pohjois-Afrikassa ja lähi-idässä on bulguria nautittu. Moni käyttää sitä yksinkertaisesti korvaamaan joko kuskusin tai riisin. Siinä on reilusti rautaa, proteiinia, mangaania, sekä K- ja B-vitamiinia. Se sopii hyvin kasvisruokavaliota noudattaville juuri siitä syystä että se sisältää paljon eri ravinteita.

Ohjeet on otettu miltei suoraan tästä Huffington Postin artikkelista. (englanniksi)

 


Tags

hiilarit, hiilihydraatit, ohrapuuro, ohrarieska, ravintokuidut


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}