ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

South Beach Dieetti

Yksi viime aikojen suosituista dieettimuodoista ja kikoista on noudattaa South Beach Dieettiä. Alunperin tämän dieetin kehiteli miamilainen Arthur Agatston, jolla oli hoidossa paljon sydän- ja verisuonitautisia asiakkaita. Hän turhautui suositusten mukaiseen ruokavalioon, suurimmaksi osaksi koska sillä ei päästy tarpeeksi hyviin tuloksiin asiakkaiden kanssa. Tämä dieetti, kuten monet muut nykyisin, keskittyy siihen että syödään oikeanlaisia hiilihydraatteja ja rasvoja. Nopeat hiilihydraatit korvataan hitaasti imeytyvillä, ja rasvojen osalta keskitytään syömään vain tyydyttymättömiä rasvahappoja. Keksijän mukaan leivonnaiset ja pitkälle jalostettujen tuotteiden mukana nautitut hiilihydraatit ovat kaiken pahan alku ja juuri.

Kuten jo kävi ilmi, tämä ei ole sama asia kuin suurta suosiota nauttiva Atkinsin dieetti. Eikä edes vähärasvainen dieetti. Agatstonin ajatus perustuu haiman vapauttavan insuliinin vaikutuksiin. Ihminen ei käytä rasvaa polttoaineena kun insuliinia vapautuu. Insuliini myös muuttaa sokeria rasvaksi. Joten kun insuliinitasot ovat tarpeeksi matalalla, elimistö voi polttaa rasvaa paremmin. Kaikki perustuu siis elintarvikkeiden glykemiakuormaan.

Ajanjaksot:

Ensimmäiset kaksi viikkoa south beach dieettiä noudattava henkilö pyrkii välttelemään kaikenlaisia hiilihydraatteja. Ideana luonnollisesti on kuluttaa näiden osalta varastot elimistöstä. Samalla lähtee paljon nestettä. Parhaat tulokset kertovat jopa kahdeksan kilon pudotuksesta näiden viikkojen aikana. Mutta toki täytyy muistaa että suuri osa on siis nesteitä, joten kannattaa pitää jäitä hatussa vielä tämän osalta. Lihat, kalat, kaalit, juustot, pähkinät, öljy jne ovat näiden viikkojen osalta tärkeitä ruoka-aineksia.

Tämän jälkeen sitten aletaan pikkuhiljaa lisäämään hiilihydraatteja, mutta vain täysjyväviljojen ja marjojen ja hedelmien muodossa. Toinen osa voi kestää kauemminkin, riippuen ihan siitä mikä on laihdutustavoite. Eli tälle ei ole tarkkaa mittaa.

Viimeinen vaihe on ylläpitovaihe. Eli noudatetaan edelleen hiilihydraattien osalta samaa kaavaa – syödään vain pitkäkestoisia. Mikäli laihdutus kääntyy taas nurinniskoin ja paino alkaa nousemaan, voidaan palata pikaisesti ykkösvaiheeseen yhdeksi tai kahdeksi viikoksi.

 

Siinäpä se noin karkeasti selitettynä. Suomalaiset ovat omaksuneet tämän varsin hyvällä menestyksellä omaan laihdutuskulttuuriinsa. Täällä on helppo löytää kokojyvätuotteita ja marjoja, jotka ovat olennainen osa tätä dieettiä. Monissa muissa maissa tämä ei välttämättä ole niin helppoa. Etenkin lähileipomoista löydät monesti hyviä todella rukiisia leipiä, eikä mitään käsiteltyä paahtoleipää tarvitse ostaa. Marjoja löytyy monesti suoraan metsästä, ja ostamallakin saa kaupasta monennäköistä. Tulee toki hieman kalliiksi ostaa marjoja, mutta loppujen lopuksi jos sillä voi edesauttaa dieetissä pysymistä ja henkilökohtaisen laihdutustavoitteen saavuttamista, on se sen arvoista helposti.

Suurin haaste suomalaisille tuntuu aina olevan valitussa dieetissä pysyminen. Lipsutaan heti alussa, ja lopuksi kun ollaan laihduttu muutama kilo, palataan heti takaisin entisiin elämäntapoihin. Monille tällainen jojodieetti toimii, mutta monet ovat oikeasti hätää kärsimässä. Suosittelemme vahvasti miettimistä esimerkiksi tämänkin dieetin kanssa, pystytkö oikeasti pysymään aloittamallasi tiellä. South Beach Dieetti vaatii omistautumista asialle. Täytyy olla tarkkana ruokavalion suhteen. Ensimmäisen parin viikon aikana etenkin. Yksikin pidempi lyhyiden hiilarien mässäilypäivä vie idean koko ajatukselta. Tarkoitus ei ole peloitella, mutta laihdutuksessa – niinkuin missä tahansa muussakin – on tärkeää olla täysin rehellinen itselleen ja tiedostaa mihin pystyy ja mihin ei. Elämäntilanne, työt, tavat, kaikki vaikuttavat siihen miten helposti Atkinsin ja tämänkaltaisten dieettien kanssa tulee lipsahduksia joilla on kohtalokkaita seuraamuksia dieetin lopputulokselle.

Joka tapauksessa, forumit ja muut sivustot ovat täynnä ihmisten kokemuksia tästäkin dieetistä, käytä muutama minuutti niitä lueskellen ja tee päätös olisiko tässä oikea ratkaisu sinun painonhallinnan avuksi!

 

Lisätietoja löytyy esimerkiksi tutustumalla South Beach Dieetin kotisivuihin täältä.

 

 

 


Tags

Arthur Agatston, atkinsin dieetti, hiilihydraatit, rasvat, ruokavalio, South Beach Dieetti


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}