August 31

Atkinsin Dieetti

5  comments

Perusteet

Atkinsin dieetti sallii rajoittamattomat määrät proteiinia, sisältäen lihat, kananmunat, juustot, mutta tyystin rajoittaa ruoat joissa on hiilihydraatteja, kuten pastat, leivät ja hedelmät. Laidutus tällä menetelmällä vaatii siis melkoista remonttia perinteiseen suomalaiseen ruokavalioon.

Atkinsin dieetin mukaan ihminen voi vaikuttaa aineenvaihduntaansa ja pudottaa painoa helposti syömällä ruokia joissa on paljon proteiineja ja rasvoja ja välttämällä ruokia joissa on paljon hiilihydraatteja. Edesmennyt tri. Robert Atkins loi tämän dieetin. Runsas hiilihydraattien syöminen aiheuttaa insuliinin ylituotantoa, mikä taas johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen ja painonnousuun. Atkinsin dieetin ensimmäisessä vaiheessa hiilihydraattien määrä rajoitetaan alle 20 grammaan päivässä – suunnilleen yhteen isoon leivänpalaan. Samalla proteiinien ja rasvojen syöntiä lisätään radikaalisti. 90 luvun loppupuolella, Atkinsin ja sen monien variaatioiden saadessa laajaa suosiota, on syntynyt monia matalahiilihydraattisia versioita leivistä, pastoista ja jopa karkeista. Atkinsin dieetissä on neljä eri vaihetta: Induktio, jatkuva painon pudottaminen, hiilihydraattimäärän tasoittaminen ja jatkuva painon kontrollointi. Jokainen vaihe sallii hieman enemmän vapautta ruokavaliossa kuin edellinen. Vaiheista laajemmin voit lukea esim. täältä. Kannattaa myös liittyä postituslistallemme, jossa jaamme ilmaiseksi mm. Atkins-tarinoita ja tietoutta jota emme sivuillemme lisää.

Atkisin Dieetin Edut:

  • Monet ihmiset pitävät siitä että saavat syödä niin paljon proteiineja kuin haluavat, koska nämä ruoat ovat monesti raskaasti rajoitettuja perinteisissä dieeteissä.
  • Ihmiset jotka ovat kokeilleet matalarasvaisia, korkeahiilihydraattisia dieettejä ilman tuloksia, monesti löytävät ratkaisun korkeaproteiinisesta dieetistä joka pitää poissa nälkää ja johtaa nopeampaan painonpudotukseen.
  • Atkinsin dieetti on kohtuullisen helppo seurata – sallitut ruoat ja ainekset ovat selkeästi määriteltyjä.

Atkinsin Dieetin Haittapuolet:

  • Rajoittamaton rasvan saanti saattaa aiheuttaa muuta haittaa kokonaisuudessaan esimerkiksi sydämelle.
  • Jokainen dieetti joka rajoittaa hiilihydraattien saamista aiheuttaa kehon luottamaan rasvan tai lihaksen polttamiseen energian tuottamisessa. Kun kehomme hajoittaa varastoitua rasvaa energiantuottoon, se synnyttää ketoneja. Ketonit puolestaan aiheuttavat väsymystä ja pahoinvointia joillekkin ihmisille. Kaikkien joilla on diabetes, sydän- tai munuaisongelmia, pitäisi aina konsultoida lääkäriä ennen matalahiilihydraattisten dieettien kokeilemista.
  • Joillekkin korkeaproteiininen dieetti, kuten Atkinsin dieetti, aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Muuta

Atkinsin dieettiä voi harrastaa pitkänkin aikaa, mutta monet suosivat kausiluontoista dieettaamista muutaman kilon karistamiseksi. Myöskään kovin perheystävällinen tämä ei ole, sillä etenkin lapsiperheissä käytetään paljon muroja, puuroja yms ruokia mitkä pitää jättää syrjään Atkinsia harjoitettaessa. Toki jos riittää aikaa aina tehdä eri ruoat itselleen ja muulle perheelle, niin sitten ongelmia ei ole. Atkinsin dieetti on suuressa suosiossa nykyisin ja lisätietoa siitä löytää helposti ympäri Internettiä ja keskustelupalstoja. Laihdutus tällä menetelmällä on taatusti toimivaa, mutta voisi sanoa että vaatii jonkun verran totuttelua että pysyy ruokavaliossa lipsumatta.

Atkinsilla laihtuu, mutta yksi suomalaisten kestosuosikeista on myös Nutrilett, joka on auttanut jo tuhansia ja taas tuhansia laihtumaan. Luethan lisää!


Tags

atkinsin dieetti, laihdutus


You may also like

Vuosi 2020 — mikä toimii?

Vuosi 2020 — mikä toimii?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Moi, mulla on nyt kuusi viikkoa täynnä ja seitsemän kiloa lähtenyt johonkin, En laske hiilareita en vain syö sokeria, jauhoja,(leipää pullaa) perunaa, maissia, riisiä, pastaa, vesimelooni on mun synti, mutta laihdun tasaisesti, punnitus on kahden viikon välein on turha hyppiä vaalealla monta kertaa päivässä.

  2. Olen ollut nyt viikon atkinsin dieetillä eikä painossa toistaiseksi lainkaan muutosta. Yritän vielä viikon ja jos ei paino ala putoamaan niin kokeilen jotain muuta. Olen mielestäni tehnyt kaiken niinkuin on neuvottu. Syön pelkkää naudanlihaa, pekonia, salaattia, kesäkurpitsaa, parsakaalia sekä kalaa, kanaa ja kananmunia. Hiilareita otan leivän muodossa (viipale aamuisin) enkä syö mitään enään kello 18 jälkeen. Missä teen väärin? Lisäksi olen nälkäinen vaikka dieetti lupaa aivan muuta. Suurennanko annoskokoja vai pitääkö syödä useammin?

  3. Se on vaan kuule asenteesta kiinni.. Joillekkin ei sovi, joillekki sopii.. Itsellä 3 viikko menossa ja 12kg lähteny painoa pois.. Vitamiinit purkista, thats it. Toki rajoittavaa on, mutta nykyään on karppinen-leivät, missä yhdessä leipäpalassa on vain 3-4g hiilareita.. Niitä syön itse kaksi päivässä.. Tomaattia voi syödä, kurkkua, ihan mitä vain, kohan katsoo että yli 20g ei mene yli.. Ei sekään tarkka ole.. Itsekkin syönny epähuomios 30g mutta, seuraavana päivänä söin taas vasta iltapäivän puolella.. Homma pysyy sillä kasassa. Se on tosiaankin ihan asenteesta kiinni ja tää dietti ei todellakaan tarkoita, et saat syödä pelkkää rasvaa.. Ihan monipuolisesti saat syödä. Pitää vaan olla hiilareiden kanssa tarkkoina. Jos kaverit käyvät esim. hesburgerissa, ostan kyllä itse kanssa… KANASALAATIN. Leivän heitän siitä pois ja persikat, sen jälkeen vielä paprikamajoneesin kanssa siinä on noin 10g hiilareita. JA AI ETTÄ ON HYVÄÄ. Ja mikä parasta.. saan vielä toiset 10g syödä päivää kohden. No joo, toistan itseäni, mutta pääasia että pointti tuli selville kaikille ketä tätä lukee. Hiilarit pitää vaan tarkistaa ja monipuolisesti saat syödä! Ainiin ja makeanhimosta voin sen verran kertoa, että itse ostan sokerittomia pastilleja! SOKTON SISUJA itse käytän, todella hyviä! Kaikki light limut käy kohan siinä on tietyt makeutusaineet! Ne voi tarkistaa atkins-diettiin opastavalta sivulta 🙂

  4. Onneksi tää atkinsin dieetti hössötys alkaa mennä vähän jo ohi. Ei ole pitkässä juoksussa kovin fiksua kait, en ole varma toki. Itse olen aikanani tätä vetäny pari viikkoo mutta kovin on rajoittavaa touhua kun niin helposti lipsahtaa pilalle koko setti kun vähän syö leipää. Nutrilett, ackd, mitänäitä on jotka perustuu siihen että syödään kuuriluontoisesti vähän on just hyviä esim. turvotuksen poistoon… ja sitten vaan terveempiä elämäntapoja kehiin!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}