ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Miten Laihtua?

Miten Laihtua Terveellisesti ja Luonnollisesti

Terveellisin tapa laihtua ei ole nopeat jojodieetit eivätkä eikä raskaat urheilurupemat tai kuntoilupiikit. Ihmisen vartalo pitää hitaista muutoksista ruokavaliossa ja treenaamisessa. Miten laihtua pitkällä tähtäimellä ja kuitenkin tehokkaasti. Siinäpä kysymys joka on oikeasti helpompi kuin kuvittelet. Yksinkertaiset, lähes päivänselvät asiat toimivat. Niitä pitää vain noudattaa kärsivällisesti ja oikomatta. Oikeasti.

Esimerkiksi jonkun joka ei ole vuosiin harrastanut aktiiviliikuntaa ei tulisi yhtäkkiä alkaa juoksemaan kilometrejä päivässä tai juoksemaan tunteja juoksumatolla kerralla. Se ei ainoastaan aiheuta hankaluuksia itse suorittamisessa, mutta syö helposti motivaation koko prosessista ja altistaa loukkaantumisille ja rasitusvammoille. Tämä puolestaan sysää koko painonpudotusyrityksen varmalle tielle epäonnistumiseen. Sama logiikka toimii ihmisille jotka päättävät yhtäkkiä näännyttää itsensä laihdutuksen nimissä. Dieetit jotka rajoittavat raskaasti kalorimäärää tai rajoittavat liikaa tiettyjen ruoka-aineiden syömistä ovat haitallisia väärin suoritettuina ja saattavat saattaa kehon tilaan jossa jotain tiettyjä vitamiineja tai ainesosia ei saada tarpeeksi.

Kysymys siis kuuluu: Miten laihtua järkevästi ja lopullisesti?

Energiantarve ja Painonpudotus

Vartalosi käyttää ruokaa tyydyttääkseensä energiantarpeensa. Se varastoi kaiken ylimääräisen energian rasvana. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti vanhaa totuutta että laihtuaksesi sinun pitää syödä vähemmän kaloreita kuin kehosi päivän aikana kuluttaa. Sinun pitää saada kehosi käyttämään tätä varastoitunutta rasvaa. Helpoimmat tavat saavuttaa tämä ovat:

 • Vähennä syömiesi kalorien määrää
 • Nosta aktiviteettitasoasi

Hitailla Muutoksilla Pääsee Pitkälle

Miten laihtua pienillä muutoksilla? Pienet muutokset saavat aikaan ison muutoksen. Yksi ylimääräinen leivos viikossa voi johtaa vuodessa parin kilon painonnousuun. Laihduttamista pitäisi ajatella ennemmin pysyvänä tapamuutoksena kuin muutaman viikon rupeamana. Lopulta suurimpana haasteena onkin yleensä painon pitäminen alhaalla laihdutusrupeaman jälkeen.

Voisi sanoa että kuka tahansa joka nostaa liikunnan määrää ja muuta aktiviteettitasoa pitäen samalla ruokavalion samalla tasolla kuin aikaisemmin, laihtuu. Ei haittaa vaikka vihaat gymiä tai jumpassa hyppäämistä – jo 20 minuutin päivittäinen esimerkiksi kävely auttaa jo pitkällä aikajänteellä. Etsi jotain mikä sopii sinulle ajan ja paikan nimissä. Tee siitä tapa. Älä ole liian ankara itsellesi jos viikottainen suoritus joskus jää väliin perhetapaamisten tai muiden kiireiden takia, jatka sitkeästi uudelleen vain. Käytä mainoskatkot teeveetä katsellessa hyväksesi, älä jää paikoillesi istumaan vaan nouse seisaallesi ja vaikkapa venyttele.

Vähennä Kaloreita

Monien mielestä urheilun lisäämistä helpompi tapa laihtua on ehdottomasti kalorien vähentäminen. Jos olet ylipainoinen, on aika katsoa totuutta silmiin ja uskoa että laihtuminen ei tule tapahtumaan ellet vähennä kalorimäärää minkä päivittäin saat syömästäsi ruoasta. Tämä ei tietenkään tarkoita että kaikista herkuista pitäisi luopua, mutta rajoittaminen on opeteltava ennemmin tai myöhemmin.

Syömällä vähemmän ja tekevällä järkeviä valintoja ruokien kanssa, kehon voi saada helpostikkin polttamaan rasvaa. Tämä ei tarkoita pakkodieettejä missä saat alle 1500 kaloria päivässä. Nämä yleensä johtavat muutenkin huonoihin lopputuloksiin. Jojoefektin vaara kasvaa ja pitkän ajan päästä monesti nämä dieetit johtavat huonoihin tuloksiin kaiken suhteen. Valitettavasti mitään lopullisia oikoteitä painonpudotuksessa ei ole. Fakta: kun syöt päivässä noin 500 kaloria vähemmän kuin kulutat, tiputat viikossa noin puolesta kilosta kiloon painoa. Yksinkertaista ja realistista. Tämä voi vaikuttaa hitaalta vauhdilta, mutta on yksi toimivista keinoista miten laihtua. Kuinka kauan painon nousemiseen on kestänyt? Vuosia usein. Vuodessa tällä vauhdilla painoa tippuisi yli 30 kiloa!

Rasvat sisältävät eniten kaloreita kaikista ruoka-aineista. (rasvat, proteiinit, hiilihydraatit) Hyvä keino tiputtaa kalorimäärää on siis rasvojen rajoittaminen ruokavaliosta. Alla on lueteltu muutamia keinoja miten laihtua kotikonstein ja luonnollisesti:

 1. Korvaa mehut ja limonadit vedellä
 2. Vaihda täysmaito rasvattomaan maitoon
 3. Syö vähemmän valmislounaita. Ne monesti sisältävät majoneesia tai todella rasvaisia kastikkeita
 4. Opettele juomaan kahvi tai tee ilman sokeria
 5. Ota ruokaa pikkuhiljaa pienempiä annoksia. Jos tunnet olosi kylläiseksi, älä syö vängällä
 6. Testaa Nutrilett-kuuria, se on todettu toimivaksi tuhansien muidenkin toimesta.
 7. Opettele vastustamaan kiusausta ottaa kahvileivoksia vaikka niitä olisi ilmaiseksi tarjolla

Älä koskaan jätä väliin aamupalaa tai muitakaan aterioita yrittääksesi pudottaa painoa. Vaikka se vähentääkin kalorien sisäänottoa, se jättää sinut entistä nälkäisemmäksi seuraavalle aterialle ja alentaa kynnystä syödä jotain epäterveellistä välipalaa jo ennen sitä. Epäsäännölliset ruokailuajat myös sekoittavat elimistöäsi mikä puolestaan johtaa huonompaan kokonaisaineenvaihduntaan.

Ole Kärsivällinen

Suurin ongelma ihmisillä jotka yrittävät selvittää miten laihtua on kärsivällisyyden puute. Kun aloitat laihdutuksen, tulosten näkymiseen saattaa vierähtää viikko tai parikin. Älä säikähdä. Ensimmäisen kuukauden jälkeen alat huomata muutoksen vaatteiden koosta ja tämä yleensä johtaa motivaation huiman nousuun. Motivaation ylläpito on vaikein asia laihdutuksessa. Tämä on normaalia. Aseta itsellesi päämääriä miten paljon haluat laihtua missäkin ajassa. Juhli päämääriisi pääsyä vaikka roskaruoalla tai miten haluat! Tärkeintä on että palaat takaisin rutiiniin päästäksesi aina seuraavaan maaliin.
[ad]


Tags

laihdutus, liikunta, vinkit


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. No siis oon jotai 162cm tyylii ja painan 57kg ): se on musta kyllä vähän liikaa, en vaan laihdu. Ja mulla on muuten omasta mielestä tosi hyvä keho, löytyy lantiota ja rintoja, mut niin myös pömppömaha. Kaks kavereista ei enää jaksa ees kuunnella js yks vaan hokee "et ees oo läski", eipä kauheesto itsetuntoa paranne, etenki ku kuulee joltai tyypeilt kaikkii "sotanorsu" "painan puolet vähemmän ku sä"

 2. Moi! Oon 12v ja painan 50kiloa ja pituus on jotain 158-160cm. Kyllä sitä pyöreyttäkin löytyy ja pidän itteeni tosi läskinä jonka takia laihistan aina julkisillapaikoilla taikka koulussa.. Oon alottanu nyt juoksee 800-1000 metrin lenkkejä (vast kyl jtn 4päivää) mut jos jätän herkut poijes suurimmaks osaks (koska luin jostain, että jos jättää kokonaa nii moti menee, ja sit vaan ihan pakko syödä niit herkkuja SIKANA) nii laihtuisiksmä, ku kyl siis syön joka päivä porkkanaa, tomaattia ja salaattia kaikkee terveellistä, oon tosi hyvin syövä kasvien kera.. Laihtuisinko mä näiden avulla, silleen että mul tulis ns. pyykkilautavatsa tai sitte et mun maha menis sulavasti kylkiluiden kaa.. Vinkkejä?

 3. Oon 12 vuotias tyttö, painan 38 kg ja oon 150 cm pitkä, oonko ylipainonen? Harrastan 3 kertaa viikossa tunnin hiki-treenejä, mutta tunnen olevani lihavan näköinen… Oisko vinkkejä??

 4. Hei! Olen 17-vuotias nuori neiti. Pituudeltani olen n.169cm ja painan 54kg. En pidä itseäni lihavana, mutta koska suvussani on diabetesta, minulla on pelko sairastua siihen, jonka vuoksi haluaisin painaa enintään 50kg. Tiedän, että olen aivan typerästi ajatteleva, mutta en voi itselleni enää mitään. Olen neljän vuoden ajan syönyt hyvin vähän, jätän aterioita väliin ja liikun päivässä enemmän kuin tarpeeksi. Pyytäisin apua, miten saisi painoa hieman lisää, jos ruoka ei maistu vaan pikemminkin tulee ylös jo pelkästä sen näkemisestä?
  Kiitos jo etukäteen!

 5. Kokemuksen syvällä rintaäänellä haluan sanoa että olen 23-vuotias, 155cm pitkä ja painan 54kg… kun olin nuorempi eli 12-19 koin koko ajan olevani lihava vaikka painoin pääsääntöisesti 40-50kg koko tänä aikana.. jätin aterioita väliin parhaani mukaan laihtuakseni jonka johdosta en 12 ikävuoden jälkeen kasvanut yhtään. Olen sitä mieltä että jos syötte terveellisesti ja liikutte niin ei oo mitään hätää. Laihduttamista kannattaa harkita vasta kun on oikeasti lihava. Tämän voi kattoa myös painoindeksin avulla. Ei myöskään kannata ruveta tekemään mitään liian hurjaa ennen kun on varma että ei enää tule pituutta lisää. Itseä harmittaa nyt kun menin hölmöilemään. Nyt elämäni kunnossa 🙂 ja tyytyväinen itseeni.. onhan niitä huonojakin päiviä 😉

  Tsemppiä!

 6. Miksi kaikki haluu laihtua, ei siin oo mitään järkee! Ole se kuka olet ei tarvii laihtuu esim jonkun takii jos joku haukkuu läskiksi nii ei tarvii kuunella sitä.. se vaa haluu loukata tunteitasi,sä et voi sille mitään jos olet hiukkasen ylipainonen joku on vaa nii katellinen siitä että on liian laiha eikä pysty nostaa kiloja vaikka söis joka päivä mäkis/heses…

  1. kiusaamine jättää ikuset arvet eikä se “älä kuuntele niitä” auta asiaa yhtään.

 7. miksi lapset haluavat laihduttaa? Keho tarvitsee energiaa kasvamiseen, jos meinaat ruveta dieetille niin kasvu loppuu. Sen sijaan syökää enemmän kasviksia ja liikkukaa.

 8. Joo tota, oon nyt 11-vuotias tyttö, painan 40kiloa ja olen 153cm pitkä.
  Haluaisin pudottaa 4kg, kaverini pitää minua tosi laihana.
  En ole mielestäni itsekkään läski, mutta haluan pudottaa noin 4kiloa.
  Rakastan urheilua ja käyn paljon lenkeillä, pari vinkkiä tähän?

 9. Hei!
  Olen 14 (ensikuussa 15) tyttö ja painan jtn. 65 kiloa. En ole mikään mammutti enkä pidä itseäni läskinä, mutta nyt olisi pieni ongelma kokoni kanssa. Minulla on parin viikon päästä konfirmaatiojuhla ja nyt pitäisi laihduttaa pari kiloa, jotta mekko olisi täydellinen (sopii päälle kyllä nyttenkin, mutta pitäisi hieman kaventaa tuota vyötärön seutua). Joten olisiko kellään mitään hyvää ja nopeaa (terveellistä myös) vaihtoehtoa pudottaa nämä parikiloa tässä pienessä ajassa ilman mitään korvikeruokia ?
  Kiitos jo etukäteen jos joku tietäisi jonkin kivan keinon!:)

 10. Olen -99 syntynyt, ja hiukan päälle 170cm pitkä. Painan suurin piirtein 55 kiloa. Haluaisin painaa vähemmän. Can anyone help me? 😮

 11. Moi! Olen aloittanut painonpudotuksen ja kiinteytymisen. Tavoite on laihtua 5kg ja kiinteytyä. Liikun joka päivä ja syön terveellisesti. Nyt viikko kulunut eikä paino ole laskenut vaan noussut! Kylläkin kun peiliin katsoo niin näytän hoikistuneemmalta. Miksi siis paino on noussut?

  1. Syynä tähän on liikkuminen ja kiinteytyminen. Läskit vaihtuvat lihaksiin, ja lihas painaa enemmän kuin rasva.

  2. Milla, olet mitä todennäköisimmin laihtunut kyllä ja kiinteytynyt, mutta painosi on noussut lihasten takia. Tiedäthän sanonnan lihas painaa enemmän kuin läski.

 12. Oon 15v. Painan 62 kiloo ja 160 pitkä. Haluisin laihduttaa 5kiloo. Mut en harrasta liikuntaa. Terkkarit on spnunu et oon normi painonen. Mut näytän lihavalta ja läskiltä. Syön kyllä salaattia ja suht koht terveellisesti. Oisko vinkkejä?

 13. Mistä näitä teinixejä löytyy jotka on alipainoisia ja niin huolissaan omsasta painosta omg oonko läski.. HALOO ja nyt jumalauta vähän aivoja pöytään. Ei minun nuoruudessani oltu noin idiootteja kait – taisi olla parempaakin tekemistä kuin rääkyä omasta kehosta tuossa iässä. Voi herranlettas sentäs.

  Liiallisen hyvinvoinnin tulostako?

 14. oon pia 14 ja oon 163 cm pitkä ja painan 55 kg… mutta minusta tuntuu että olen lihava.. nniiin olenko minä?

 15. Oon Koht 15 ja oon 156 cm, sekä painan 65kg, saatan olla ehkä vähän ylipainoine, mutta mitä sillä on väliä jos on tyytyväinen itseensä`?

 16. kuka ny haluis laihduttaa 3kuukautta kun helpommalla pääsee ku vaa juoksee 20km. päivässä ja juo vettä ja salaattii päälle

  1. Tuo ei todellakaan ole tervettä. Itse yritin pikalaihduttamista hirmuliikunnalla, mutta tulikin REIDET IHAN SAAMERIN KIPEEKS! No nyt yritän kaalikeittodietillä. Se kannattaa.

 17. Elekää hyvät ihmiset tuijottako vaan sitä lukemaa puntarissa! Peilikuva ja itseensä tyytyväisyys ovat minun mielestäni tärkeämpiä mittareita kuin vaa’at.

 18. joku vaa: painoindeksisi on 22,1 eli tämän mukaan olet normaalipainoinen (asteikko kylläkin 18-60 vuotiaille)

 19. Moi! Oon jotai 152cm pitkä ja mulla ei oo mikään hento ruumiinrakenne. Periny vanhemmilta. =( Ja painan jotain 51 kg. Oonko läski? Pliis vastatkaa! Ois pakko tietää.

 20. Toi on kyllä täyttä totta , mitä kirjoitit . Aion yrittää ja eikä sitä tiiä vaikka onnistuisikin . Vaikka juon jo valmiiksi vain vettä , enkä syö valmisruokia . En oo kyllä koskaan syöny mitään kaupan valmisruokia . Mutta hyvin motivoivaa tekstiä sanon minä .. nuori tyttö täältä pohjosesta :: )

 21. Todella hyviä ohjeita! Auttavat jopa paremmin ymmärtämään miksi tehdä näin ja mitä siitä seuraa! Auttavat motivoimaan 🙂 kyllä nyt alkaa kunnon reenit! Vielä kun lumet kunnolla sulaa nii voi käydä juoksemassa, nyt vielä kävelen. Ja siirrympä heti ruisleipäänkin..

 22. olin vähäravinnolla, enkä liikkunut lähes yhtään ja muutamissa kuukauksissa -15kg 🙂 toinen samanlainen urakka niin hyvä olis.

 23. “kyllä” ukkeli : sinulta nousee paino siksi, koska juoksemalla saat lisää lihaksia ja lihas painaa enemmän kuin läski joten siksi painosi nousee. Sinun kannattaisi ruveta tekemään muita liikkeitä .

 24. “Vaihda täysmaito rasvattomaan maitoon”
  Toi on niin täyttä paskaa ku olla ja voi.
  Oikeesti, ajatellaanpa mitä kaikkee muuta tavaraa rasvattomissa juomissa & ruuissa on.
  peeäs. en koskaan syö/juo rasvattomia tuotteita, mutta oonko läski. The answer is: No. 170cm & 50 kg. Ja oon siis nuori. En aikuine.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}