ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Aineenvaihdunnan kiihdyttäminen – 15 parasta tapaa

Hyvä aineenvaihdunta on yksi laihdutuksen kulmakivistä. Aineenvaihduntaan vaikuttaa monet tekijät, kuten mm. säännöllinen liikunta. Nyt msnbc on listannut 15 tapaa kiihdyttää aineenvaihduntaa, ja tässä postissa esittelemme ne teille!

1. Älä jätä aterioita väliin.

Yksi suurimmista kömmähdyksistä laihduttajien, etenkin nuorempien, keskuudessa on aterioiden väliinjättäminen. Tähän päädytään yleensä logiikalla, että kaloreita tulee näin syötyä vähemmmän. Valitettavasti tiukat kuurit ja ruoan väliinjättäminen laskee aineenvaihduntaa, jolloin elimistö menee säästöliekille. Näin teet itse asiassa karhunpalveluksen itsellesi. Lihasmassa vähenee ja rasvaa kertyy prosentuaalisesti enemmän. Nauti ateria joka 3-4 tunnin välein – näin aineenvaihduntasi pysyy hereilä. Pidä kuitenkin tarkka luku mitä syöt, annoskoolla on väliä. Syö vähän ja useasti.

2. Mene aikaisemmin nukkumaan.

Liian vähäinen uni on yhteydessä liikapainoon elimiston hormonituotannon kautta. Nuku siis tarpeeksi.

3. Syö enemmän proteiinia.

Isot lihakset polttavat enemmän energiaa. Lihasten kasvaminen puolestaan vaatii proteiinia. Se myös pitää näläntunteen loitolla ja auttaa kalorien poltossa välittömästi aterian jälkeen. Joten muista siis sisällyttää ruokavalioon lihaa, rasvattomia maitotuotteita ja vaikkapa pähkinöitä.

4. Muista luomuruoka.

Yksi tutkimus kertoo että ruoan sisältämät torjunta-aineet voivat vaikuttaa negatiivisesti aineenvaihduntaan. Muista siis syödä niin paljon luomua kuin on mahdollista sinulle budjetin ja muiden tekijöiden johdosta. Etenkin on tärkeä muistaa luomuvaihtoehto tuotteiden kohdalla joista ei poisteta kuoria syötäessä.

5. Seiso jos mahdollista.

Yli neljän tunnin inaktiivisuus päivässä hidastaa rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaa kontrolloivia entsyymejä. Eli jos on mahdollista, kävele pitkin päivää ja ole välillä vaikka jalkeillasi jos mahdollista. Valitettavan usein esimerkiksi pitkää päivää toimstossa painavilla tämä ei juurikaan ole mahdollista. Käytä siis tauot viisaasti.

6. Kylmä vesi vanhin voitehista.

Eräs saksassa tehty tutkimus kertoo, että juomalla kuusi lasia vettä, kylmää vettä siis, päivässä saattaa aineenvaihdunta nopeutua reilusti ja kuluttaa 50 kcal päivässä. Ei ehkä kuulosta paljolta, mutta pitkässä juoksussa tästäkin kertyy paljon. Joten säännöllisyys on valttia.

7. Mausteet ovat ystäväsi.

Chili on tunnettu aineenvaihdunnan kiihdyttäjä. Jos chili maistuu, käytä aina kuin mahdollista jos haluat pitää aineenvaihdunnan käynnissä!

8. Muista aamupala.

Aamupala starttaa aineenvaihdunnan heti kärkeen ja pysyt energisempänä pitkään. Tällä todella on vaikutusta, sillä ihmisten jotka eivät syö aamupalaa on todettu olevan jopa 4,5 kertaa todennäköisemmin ylipainoisia kuin ihmiset jotka säännöllisesti syövät aamupalan. Reilu, hyvälaatuinen aamupala on hyvä juttu. Syö kunnolla aamulla, ja tarkkaile loppupäivän syömisiä sen mukaan miten paljon syöt aamulla.

9. Kahvi tai tee on hyvästä sinulle!

Kahvi kiihdyttää elimistön aineenvaihduntaa. Joka päivä nautittu kuppi voi kiihdyttää aineenvaihduntaa jopa viidestä kahdeksaan prosenttia. Japanilaistutkimuksen mukaan kupillinen haudutettua teetä sen sijaan nostaa aineenvaihduntaa jopa 12 prosenttia. Teessä on antioksidantteja jotka ovat hyväksi aineenvaihdunnalle.

10. Kuidut ovat tärkeitä.

Rasvanpoltto tehostuu jopa 30 prosenttia syömällä kuituja. Monet tutkimukset sanovat että kuitua syövät lihovat vähiten. Noin 25 grammaa kuituja olisi hyvä summa päivittäin. Mistä kuituja sitten saa? Täysjyväviljat, hedelmät, kasvikset, siinä hyviä lähteitä.

11. Syö rautaa.

Ei, ei suinkaan nauloja, vaan ruokaa joissa on korkeita rautapitoisuuksia: liha, maksa, äyriäiset, pavut, täysjyväviljat, pinaatti hyvinä esimerkkeinä.

12. D-vitamiini?

Aineenvaihdunta rakastaa D-vitamiinia. Lisäksi sillä on tärkeä tehtävä luiden hyvinvoinnissa. Monet suomalaiset saavat eräiden tutkimusten mukaan vieläkin liian vähän D-vitamiinia. Suositukset ovat noin 7,5 mikrogrammaa päivässä aikuisille.

13. Maito.

Kalsiumvaje saattaa hidastaa aineenvaihduntaa. Joten nauti maitoa. Lisäksi jotkut ekspertit uskovat kalsiumin vähentävän rasvan imeytymistä muista ruoista. Muista siis nauttia maitoa päivittäin.

14. Yllätysruoka: vesimeloni!

Vesimeloni on makeaa ja hyvää, mutta silti terveellistä. Se siältää arginiinia ja aminohappoja, jotka saattavat hyvinkin tehostaa laihtumista. Napostele siis arginiinia päivittäin: vesimelonit, pähkinät, siemenet.

15. Juo aina tarpeeksi.

Kaikki elimistön kemialliset reaktiot ovat vesiriippuvaisia. Juo, juo, juo tarpeeksi. Monet tutkimukset ovat vahvistaneet että riittävä juonti pitää aineenvaihdunnan hyvässä kuosissa. Pidä siis aina pullollinen vettä mukanasi ja nauti sitä pitkin päivää. 8-12 lasia olisi optimaalinen määrä.

16. * Oma bonusvinkkimme.

Liity laihduttajan sisäpiiriin — omalle jäsenlistallemme. Jaamme listan kautta arvokkaita tuotepalkintoja ja parasta laihdutustietoa, täysin veloituksetta. Muita etuja ovat mm. ohjeet, millä pääset osallistumaan itse sivuillemme ja kirjoittamaan omista kokemuksistasi. Muut jäsenet voivat auttaa sinua suoraan laihdutusongelmissasi. Ei huono idea ollenkaan, vai mitä?


Tags

aineenvaihdunta, laihdutus, säännöllinen liikunta


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Luin mielenkiinnolla kunnes raudanlahteena mainittiin pinaatti. Meni pohja koko tarinalta jos faktat on silla tasolla. Huoh*

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}