ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Hyvän Ruokavalion Raaka-aineita


Vähähiilihydraattinen ja Vähärasvainen Ruokavalio


Monet laihduttajat seuraavat erinäisiä ruokavalioita pitääkseen laihtumisen vakaana ja saavuttaakseen painonhallinnan tavoitteita. Ehkä suosituimmat eri ruokavaliot ovat joko vähärasvainen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio. Nämä kaksi saattavat vaikuttaa äkkinäisen korvaan vaikeilta saavutettavilta, mutta on olemassa monia maukkaita ja terveellisiä ruoka-aineita joilla laihdutus kyseisillä ruokavalioilla helpottuu kummasti.

Alla on lueteltu muutamia suosittuja ja terveellisiä ruokia laihdutuksen tueksi ja terveellisemmän ruokavalion luomiseksi. Näitä yhdistelemällä saa aikaan mainioita reseptejä. Enemmän ruoka-aineista lukeneet ja aihetta opiskelleet varmasti suuren osan näistä jo tietävätkin, mutta toivottavasti joukossa on myös uusia ideoita.

Vihreät ainekset ja salaatit.
Paras keino laihduttajalle on aloittaa terveellinen ateria reilulla annoksella salaattia ja muita vihreitä aineksia. Ne lisäävät annoksen täyttävyyttä ilman paljoa kaloreita. Tummemmat salaatit ja kaalit ovat viisaita valintoja, koska niissä on yleensä enemmän vitamiineja ja mineraaleja. Vähähiilihydraattista valiota noudattavat saavat salaateista kokonaisen kätevän aterian lisäämällä lihaa ja vaikka sinihomejuustoa maun vuoksi.

Parsa.lightly grilled asparagus
Mainio vähähiilihydraattinen ruoka-aines joka ei ole kovin kallista eikä myöskään rasvaista. Parsassa on niukasti kaloreita mutta paljon esimerkiksi A-vitamiinia. Laihduttajien keskuudessa hyvin suosittu lisä.

Kesäkurpitsa.
Kesäkurpitsa on toinen makeanmakuinen ja vähähiilihydraattinen ruoka. Monissa laihdutusruoissa voi korvata esimerkiksi pastan kesäkurpitsalla. Paistinpannulla kevyessä öljyssä paistamalla siitä saa mainiota lisuketta muihin ruokiin.

Home grown
Tomaatit.
Tomaatti on hyvän ruokavalion kulmakiviä. Se antaa makua helposti kastikkeisiin, soveltuu paistamiseen ja salaatteihin. Kotimainen tomaatti etenkin soveltuu välipalaksi sellaisenaan naposteltavaksikkin mainiosti.

Lohi
Lohi on rasvainen mutta terveellinen kala. Lohen rasvoissa on omega-3 rasvahappoja, mitkä ovat hyväksi sydämellesi. Lohi on myös mainio proteiininlähde. Sopii mainiosti painonhallintaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

Broileri ja Kalkkuna.
Broileri ja kalkkuna ovat molemmat loistavia valintoja dieettivaiheesssa sillä oikein valmistettuna ne ovat loistavia vähärasvaisia proteiininlähteitä. Luomukasvatettu broileri ja kalkkuna ovat vieläkin terveellisempiä valintoja kuin perinteisessä kanalassa kasvatetut.

Riista.
Riistaliha, kuten hirvi tai poro, ovat oikein puhtaita aineita. Ne ovat todella terveellisiä vaihtoehtoja teollisesti kasvatetun porsaan tai naudan sijasta. Valitettavasti riistalihasta saa yleensä myös maksaa enemmän. Mutta jos talous ei ole este, kannattaa korvata osa syödystä lihasta riistalihalla.

Marjat.
Kaikenlaiset marjat ovat terveellinen tapa herkutella välillä. Marjoissa on paljon vitamiineja ja antitoksidantteja, joten ne soveltuvat hienosti salaatteihin tai erilaisiin jälkiruokiin. Hyvä matalahiilihydraattinen jälkiruoka on esimerkiksi tarjoilla mustikoita ja mansikoita kermavaahdon kanssa.

Viini.
Monet tutkimukset ovat osoittaneet että viinin kohtuukäyttö edistää terveyttä ja saattaa olla avuksi jopa painonhallinnassa. Viini sopii hyvin maustamaan kastikkeita esimerkiksi kerman sijasta.

Tattaripasta.
Vaihda normaali pasta ja nuudelit tattariversioon. Laihdutus tattarin avulla on helppoa. Siinä on paljon kuituja ja myös proteiineja. Se on hyvin ruokahalua tyydyttävää ja sitä on vaikeampi ylensyödä kuin perinteisiä valkoisia pastoja. Tattaripasta porkkanoilla, sienillä ja sipulilla on mainio pääruoka.

Jogurtti.
Ruokavalioekspertit monesti ylistävät kilpaa puhtaan jogurtin etuja. Siinä on hyvä seos hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. Se ei aiheuta sokeripiikkiä ja pitää nälkää hyvin. Tennesseen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa, jossa tutkittiin matalakalorisella dieetillä olevia henkilöitä, todettiin jogurttia päivittäin nauttivien menettäneen jopa yli 60 prosenttia enemmän painoa yhteensä kuin jogurttia ei-nauttivien.

Sardiinit.
Sardiini on täysin aliarvostettu ruoka-aine. Laihdutusruokana ne toimivat mainiosti. Niissä on reilusti proteiineja ja paljon omega-3 rasvahappoja, mitkä auttavat lihasten säilyttämisessa laihdutuksen aikana. Niissä on myös paljon kalsiumia. Vahvan hajun saa helposti lähtemään kastamalla niitä maidossa noin tunnin ajan. Kannattaa katsella erilaisia reseptejä esimerkiksi erilaisten sardiinitahnojen tekemiseksi.

Parmesaani.
Unohda se kumimainen rasvaton juusto ja valitse kunnon juusto. Parmesaanijuusto on maukasta, joten sitä tarvitsee huomattavasti vähemmän annosta kohti jolloin rasvan sisäänotto itse asiassa pienenee. Tutkimukset osoittavat myös sen sisältävän linolihappoja, jotka voivat auttaa kehosi rasvanpolttamisessa.

Avokado.Scramble
Avokado on varsin rasvainen hedelmä, mutta älä anna sen huijata että se olisi huono asia. Sen rasvat ovat sydänystävällisiä, ja avokado on juuri mainio ruoka kutsuilla nautittavaksi tai useiden ruokien lisämaustajana.

Muita hyviä ruoka-aineita on loputon lista, mutta tässä muutama yleinen Suomessa saatavissa oleva aines. Laihdutus vähähiilihydraattisella tai vähärasvaisella ruokavaliolla saattaa käydä yksitoikkoiseksi ellei löydä kattavasti ruoka-aineksia omaan valikoimaan. Monille vaikeaa on myös rasvan vähentäminen ruokavaliosta riittävässä määrin. Tähän monet ovatkin tehokkaasti löytäneet hyvän ratkaisun Nutrilettista.


Tags

laihdutus, ruokavalio


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Aarne hyä, kirjoita ennen ostoksille lähtöä kauppalappu, niin turhat einekset ja muut lisäaine- ja kaloripommit jäävät kaupan hyllyille notkumaan! Ja on myös suositeltavaa orjalisesti noudattaa kauppalappua, jolloin ei tee turhia heräteostoksia.

  Ja kyllähän sinä ruisleipää voit popsia. Ruisleivässä on paljon kuituja ja hitaasti palavia hiilihydraatteja, jotka pitävät sinut kylläisenä pitkään, edistävät aineenvaihduntasi toimintaa ja pitävät verensokerin tasaisempana.

 2. Toden totta, nämä ovat hyviä ruoka-aineita. Ainoo ongelma on muistaa näitä juttuja kun on kaupassa. Monesti tulee osteltua sitten eineksiä ja vaikka ja mitä kummallisuuksia. Tai joku riista, pikkuisen kallista on normi tallaajalle nykysuomessa. vähähiilihydraattinen ruokavalio on vaikeata noudattaa kun on tottunut syömään ruisleipää ja pullaa! Mut kiitti vinkeistä, lähtis sinne kauppaan ny.

  1. Riistanliha tulee halvaksi kun viitsii itse käydä metsästyskortin 😉
   Liikuntaa tulee vaikka millä mitalla, oppii rauhallisuutta ja keskittymistä, saa liikkua puhtaassa luonnossa ja vaivan palkaksi saa toisinaan tuota ihmeellistä riistanlihaa! 🙂

   Suosittelen lämpimästi harrastusta, yhtä lailla kalatkin voi kohtuullisen helposti napata järvestä.

   Vinkkinä vesilinnut (mm. sorsa) ovat erittäin maukkaita vaikka vain vedessä ja suolassa keitettyinä, ennakkoluulot ovat aivan turhia. Jäniskin on oikein maittavaa palasina kasvis-ruokakermakastikkeessa. Kokeilkaa hyvät ihmiset!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}