ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Yleisimpiä Dieettivirheitä

Estävätkö lipsahdukset ja virheet dieetissä sinua pääsemästä tavoitteisiisi? Et ole yksin.. Monet meistä ovat syyllisiä yhteen tai useampaan näistä perinteisistä virheistä. Lue miksi ne ovat ongelma.. ja kuinka välttää niitä!

1.) Virhe: Ylimääräisien kalorien juominen.
Aloitatko joka aamun vaikkapa parilla lasillisella appelsiinituoremehua? Juotko ennen töihinmenoa tai töissä jotain kahvijuomaa jossa on ylimääräisiä kaloreita? Entäpä urheilujuomat silloin tällöin töissä jaksamisen edistämiseksi? Jos näin on, kannattaa muistaa että se mitä juot on yhtä tärkeää kuin se mitä syöt.

Joissain juomissa on yhtä paljon – ellei enemmän – kaloreita kuin täydessä lautasessa ruokaa. Nestemäiset kalorit eivät täytä sinua niinkuin syödyt, ja monet juomat eivät sisällä juuri mitään tärkeitä ravintoaineita. Vaikka juot 1500 kaloria päivässä, tunnet silti olosi nälkäiseksi ja syöt vain lisää. Ei hyvä laihdutuksen kannalta.

Ratkaisu: Leikkaa nestemäisten kalorien määrää.
Yksinkertaisesti lopeta nestemäisten kalorien nauttiminen. Sano ei sokerilla makeutetuille limonadeille ja pullotetuille juomille. Juo tavallista kahvia trendikkäiden kahvijuomien sijasta (frappe, latte etc..). Pirtelöt ja makeutetut jääteet ovat ehdottomasti ei. Tuoremehu on terveellisempää kuin nämä juomat, mutta senkin sijasta vielä parempi vaihtoehto on kokonaiset hedelmät. Niissä on enemmän kuituja ja vähemmän kaloreita. Tämän lisäksi ne täyttävät sinua tehokkaammin ja poistavat näläntunnetta. Vesi ja esimerkiksi yrttiteet ilman sokeria ovat loistavia korvikkeita kaloripitoisille juomille.
On aivan yhdentekevää kuinka päättäväisesti alamme laihduttamaan – jossain välissä mieli alkaa tekemään herkkuja mihin olemme tottuneet. Lopulta on todella helppo ratketa ahmimaan kerralla kunnolla jos kieltää kaikki herkut itseltään ihan täysin.

2.) Virhe: Täydellinen pidättäytyminen.
Päätät laihduttaa ehdottomasti. Lopetat kaikkien herkkujen syömisen ja karsit kaiken epäterveellisen pois ruokavaliostasi. Muutama päivä kuluu ihan hyvin, mutta sitten tapahtuu täydellinen repeäminen ja ahmit koko talon tyhjäksi kaikesta muusta paitsi hedelmistä ja terveellisistä ruoista.

Ratkaisu: Anna periksi..hieman.
Pudottamalla kaikki ruoat kokonaan joista ennen niin nautit, olet aika varmasti matkalla repsahdukseen jossain vaiheessa. Se on hieman kuin kidutusta – kaikki muut saavat syödä asioita joista sinä nautit vaikka itse et saa edes maistaa niitä. Kuinka se voi auttaa sinun tavoitteitasi ja painonhallintaa? Ei mitenkään. Salli itsellesi pieni herkkupala aina silloin tällöin. Mutta muista että syöt vain vähän. Tarkkaile annoskokoasi ja älä tee siitä kuitenkaan tapaa. Näin et kaipaa herkkuja kerralla isoja määriä ja pystyt edelleen laihduttamaan samalla.

3.) Virhe: Geeniesi syyttäminen.
Olet ylipainoinen koska se on geeneissäsi. Et voi auttaa tilannetta millään tavalla, koska vanhempasi ja isovanhempasi ovat ylipainoisia myös.

Ratkaisu: Hyväksy totuus.
Joissain ylipainotapauksissa geeneillä on todistetusti merkitystä. Monesti näkee perheitä joissa kaikilla jäsenillä on samankaltainen ruumiinrakenne. Mutta suurimmalle osalle meistä tämä ei käy selitykseksi. Ylivoimaisesti suurin tekijä on syötyjen kalorien määrä vs. poistuvien kalorien määrä. Kuinka paljon syömme ja paljonko liikumme. Vaikka vanhempasi olisivat ylipainoisia, sinun ei tarvitse olla. Kevytkin harjoittelu ja lihaskunnon kohentaminen parantaa aineenvaihduntaa ja polttaa enemmän kaloreita. Geenien syyttämisen sijasta olisi syytä panostaa liikuntaan ja terveellisempään ruokavalioon.

4.) Virhe: Aterioiden väliinjättäminen.
Jos laihdutus kerran onnistuu kaloreita leikkaamalla, miksei sitten voisi suosiolla jättää väliin aterian tai kaksi silloin tällöin? Jos jätät väliin aterioita kun yrität laihduttaa, teet itsellesi harmia. Aterian väliinjättäminen voi syöstä aineenvaihdunnan rajuun laskuun. Tämä taas pitää sinut matalalla energiatasolla koko päivän ja johtaa raivoisaan nälkään yöllä, jolloin saatat sortua ahmimaan (pahin mahdollinen aika tälle).

Ratkaisu: Syö säännöllisesti.
Useimmat aterian väliinjättäjät tekevät tämän aamiaisen kohdalla. Se tuntuu olevan helpoin ateria jättää väliin. Tosiasiassa, aamiaisen syöminen saattaa vaikuttaa painonhallintaan enemmän kuin yksikään muu ateria! Jos aamulla ei ole nälkä, syö edes jotain pientä. Tämä laittaa aineenvaihdunnan päälle nukutun yön jälkeen. Unohdatko syödä aamulla kaiken kiireen keskellä? Laita kello soimaan vaikka puoli tuntia heräämisen jälkeen – pysähdy hetkeksi sen soidessa ja syö.

5.) Virhe: Sosiaalisen paineen alla sortuminen.
Tähän on helppo törmätä. Joku tarjoaa toimistossa pullaa tai sämpylää. Joku tuo kakun koko porukalle jaettavaksi jonkin erikoistilaisuuden johdosta. Sinusta tuntuu nololta kokouksessa, jossa muut syövät kahvileipää, kieltäytyä tarjonnasta.

Ratkaisu: Ajattele itseäsi.
Monet ihmiset eivät tajua että ajattelet omaa parastasi kieltäytyessäsi. Opettele sanomaan “ei” jollain tavalla mikä ei loukkaa kanssaihmisiäsi. Joskus joudut vain sanomaan suoraan asiat. Ihmiset kyllä ymmärtävät jos sanot että olet todella vakautunut painonhallintaprojektiisi. Tämä myös toimii itsellesi motivaattorina – pääset näyttämään ystävillesi että pystyt siihen.

6.) Virhe: Luovuttaminen kesken kaiken muiden vuoksi.
Joskus ystäville tai perheelle kertominen laihdutuksesta voi olla haitallista. Jos perhe ei ymmärrä miksi yrität pudottaa painoasi tai harrastaa dieettiä, voi se johtaa kinasteluun tai ilkeämielisiin kommentteihin. Tämä saattaa vaikuttaa sinuun negatiivisesti, ja olet valmis luovuttamaan herkemmin.

Ratkaisu: Pidä laihdutus omana tietonasi.
Vain sinä voit tietää mikä toimii sinulle. Joten jos pääset projektissasi hyvin alkuun, jatka sitä ja pidä suusi supussa. Ihmiset kyllä huomaavat aikanaan ulkomuodostasi – ja tässä vaiheessa sinulla on jo varmempi ote laihdutuksestasi. Kukaan ei käske sinua kertomaan että aiot laihduttaa. Paino on henkilökohtainen asia – sinulla on oikeus vaieta tekemisistäsi sen suhteen.

Siirry etusivulle.

 


Tags

dieetti, laihdutus


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Parissa kuukaudessa lähteny reilu 10kg ja 40kg olis jäljellä pudotettavaa (tällä hetkellä 150kg). Nyt tuntuu että pudotuksee on tullu odottamani ja pelkäämäni stoppi. Ja motivaatio romahtelee ku tulosta ei synny ja tekis mieli luovuttaa. Mutta en aio kuitenkaan luovuttaa. Aloitin 2kk sitten ihan rapakunnosta, ja suoraan tunnin lenkkejä, makeat pois, syönnin vähentäminen 50% pienemmäksi ja kaikki mikä menee kurkusta alas käy ravintosisältö tarkastuksen. Eli laiva otti 180 asteen käännöksen kylmiltään. Ongelmia syntynyt penikkatauti jalkaan (liian nopeasti ja liian paljon liikuntaa), makeeta tekee miel niin perkeleesti mut viel itsekuri pitää, mielialat heittelee miten sattuu… yms… Mut kyl tää täst kait 😀

 2. täma on aivan fantsu juttu ! sain paljon apua ja vinkkejä laihdutus projektiini …olen aivan innoissani ja olisi heti päästävä lenkille ;: D tietäänkö joku että jos on paino indeksi 30 niin onko se paljon ,.koska ystäväni kärsii tuon verran yli painosta .Voisiko joku kertoa. ?

 3. 🙂 Voi ei nyt tekee mieli suklaata,kuitenkaan en saa pidettyä näppejäni erossa siitä!:(

 4. Luin täältä kivoja vinkkejä, sain vähän ideaa laihduttamiseen ja ruokavalioon. Minulla on aina ollut todella huono itsetunto, joten sen parantaminen on ensiksi tärkeintä. Vihaan vartaloani melkein aina..Vaikka se joskus näyttää ihan kivaltakin, usein peilistä katsoo pömpistynyt maha joka huutaa herkkuja. Kun vain liikkeelle pääsen, sitä ei pysäytä mikään :))

 5. Hei, tämä sivu on hyvä (: Kivoja vinkkejä
  olen itse juuri laihduttanut 10 kg 4 kuukaudessa.
  Vaikeinta minun mielestäni oli välttää herkkuja
  ja raahata itsensä lenkille. Olen ylpeä
  suorituksestani ja rakastan vartaloani.
  Laihdutukseni aikana jätin pois KAIKKI herkut
  söin paljon vihanneksia ja hedelmiä ja paljon kanaa ja kalaa
  jotka on kevyitä ja hyviä lihaksille. Teen paljon hyötyliikuntaa
  kävelen aina portaat en käytä hissiä, menen töihin pyörällä tai varaan aikaa paljon ja hölkkään. Pienillä teoilla on suuri merkitys ! (:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}