ENNEN KUIN LUET! 

klikkaa tästä ja lue nutrilett-suosituksemme vuodelle 2024!

Kehopositiivinen lähestymistapa laihtumiseen: Asiantuntijan vinkit

Tervetuloa lukemaan blogikirjoitusta kehopositiivisesta lähestymistavasta laihtumiseen! Tässä kirjoituksessa jaan asiantuntijan vinkkejä siitä, miten voit lähestyä painonpudotusta positiivisella tavalla ja samalla hyväksyä oman kehosi sellaisena kuin se on.

Laihtuminen on usein aihe, johon liittyy paljon negatiivisia ajatuksia ja paineita. Kehopositiivinen lähestymistapa pyrkii kääntämään tämän ajattelutavan ympäri ja korostaa kehon hyväksymistä ja arvostamista. Se ei tarkoita, että pitäisi olla tyytyväinen nykyiseen painoon, vaan pikemminkin sitä, että oppii rakastamaan ja hoitamaan omaa kehoaan terveyden näkökulmasta.

Ensimmäinen askel kehopositiivisessa laihdutuksessa on ymmärtää ja hyväksyä oma keho sellaisena kuin se on. Tämä voi olla haastavaa, varsinkin jos olet tottunut vertailemaan itseäsi muihin tai kriittisesti tarkastelemaan omia vikoja. Kirjoituksessa käyn läpi, miksi kehon hyväksyminen on tärkeää ja miten voit saavuttaa sen.

Seuraavaksi tutustumme tarvittaviin työkaluihin kehon ymmärtämiseen. Tämä sisältää muun muassa kehon kuuntelemisen, ravitsemuksen ja liikunnan merkityksen sekä oman kehon rajojen tunnistamisen. Kehon hyväksymisen prosessi on yksilöllinen, mutta tarjoan vinkkejä ja harjoituksia, jotka voivat auttaa sinua matkallasi kohti kehopositiivista suhdetta omaan kehoosi.

Kun olemme käsitelleet kehon hyväksymisen perusteet, siirrymme siihen, miten voit laihduttaa kehopositiivisella tavalla. Tarkastelen merkkejä, jotka osoittavat, että kehopositiivinen lähestymistapa voisi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Lisäksi jaan menetelmiä ja oikeita laihdutustekniikoita, jotka tukevat kehon hyväksymistä ja terveellistä painonpudotusta.

Lopuksi keskitymme siihen, miten voit ylläpitää kehopositiivista lähestymistapaa laihdutuksen jälkeen. Tämä sisältää säännöllisen mielen ja kehon tilan tarkastelun, positiivisen itsepuhelun käytön sekä oman kehon huolellisen käsittelyn. Näiden vinkkien avulla voit jatkaa kehopositiivista elämäntapaa myös painonpudotuksen jälkeen.

Olen innoissani jakamaan nämä asiantuntijan vinkit kanssasi kehopositiivisesta lähestymistavasta laihtumiseen. Lue siis blogikirjoitus loppuun ja aloita matkasi kohti terveellistä ja positiivista suhdetta omaan kehoosi!

Perusteiden hallinta: Kehopositiivisen laihdutuksen merkitys

Kehopositiivisen lähestymistavan merkitys laihdutuksessa on ensiarvoisen tärkeä. Perinteinen laihduttaminen perustuu usein negatiivisiin ajatuksiin omasta kehosta, painonpudotuksen pakottamiseen ja itsekurin ylläpitämiseen. Kehopositiivinen lähestymistapa sen sijaan korostaa kehon hyväksymistä ja arvostamista, mikä voi johtaa pitkäaikaisiin ja kestäviin muutoksiin.

Kehopositiivisen lähestymistavan tavoitteena ei ole saavuttaa “täydellistä” ulkonäköä, vaan pikemminkin oppia hyväksymään ja rakastamaan omaa kehoa sellaisena kuin se on. Tämä tarkoittaa kehon kunnioittamista ja sen tarpeiden kuuntelemista. Kehopositiivinen laihdutus ei myöskään perustu itseinhoon tai syyllisyyteen, vaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Kun hyväksyt oman kehosi ja lähestyt laihdutusta kehopositiivisesti, saatat huomata, että suhteesi ruokaan, liikuntaan ja itseesi muuttuu. Et enää näe ruokaa vihollisena tai liikuntaa rangaistuksena, vaan pikemminkin tapoina huolehtia kehostasi ja tuntea olosi hyväksi. Tämä voi johtaa pitkäaikaisiin muutoksiin elämäntavoissa, jotka tukevat terveellistä painonhallintaa.

Kehopositiivinen lähestymistapa laihdutukseen voi myös auttaa sinua kehittämään paremman itsetuntemuksen ja itsearvostuksen. Kun opit hyväksymään ja rakastamaan omaa kehoasi sellaisena kuin se on, huomaat, että itsearvostuksesi kasvaa. Et enää anna ulkoisten tekijöiden, kuten painon tai ulkonäön, määritellä omaa arvoasi. Tämä voi vapauttaa sinut negatiivisista ajatuksista ja asettaa sinut tielle kohti terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Kehopositiivinen lähestymistapa laihdutukseen ei ole vain yksittäinen dieetti tai ohjelma, vaan se on kokonaisvaltainen elämäntapa. Se kunnioittaa jokaisen yksilön ainutlaatuisuutta ja tarpeita. Tämä tarkoittaa, että jokaisella on oma polkunsa kohti terveyttä ja hyvinvointia, ja kehopositiivinen lähestymistapa auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivat tavat.

Seuraavaksi tutustumme siihen, miten voit ymmärtää ja hyväksyä oman kehosi kehopositiivisessa laihdutuksessa.

Miten ymmärtää ja hyväksyä oma keho

Kehon ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat keskeisiä osia kehopositiivista lähestymistapaa laihdutuksessa. Tässä osiossa käsittelemme syvemmin näitä aiheita ja tarjoamme vinkkejä, jotka auttavat sinua kehittämään myönteisen suhteen omaan kehoosi.

Miksi kehon hyväksyminen on tärkeää

Kehon hyväksyminen on tärkeää useista syistä. Ensinnäkin, kun hyväksyt oman kehosi sellaisena kuin se on, vähennät stressiä ja paineita, jotka voivat liittyä ulkonäköön ja painoon. Tämä voi parantaa itsetuntemustasi ja itsetuntoasi sekä edistää positiivista kehonkuvaa.

Lisäksi kehon hyväksyminen auttaa sinua keskittymään terveyteen ja hyvinvointiin, sen sijaan että keskittyisit vain ulkoisiin tekijöihin, kuten painoindeksiin tai vaatekokoon. Kun hyväksyt oman kehosi, sinulla on paremmat mahdollisuudet tehdä terveellisiä valintoja ja kuunnella kehosi tarpeita.

Tarvittavat työkalut kehon ymmärtämiseen

Kehon ymmärtäminen vaatii tiettyjä työkaluja ja lähestymistapoja. Tässä joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua kehittämään kehopositiivista suhdetta omaan kehoosi:

 1. Kehon kuuntelu: Opettele kuuntelemaan kehosi viestejä. Tunne, milloin olet nälkäinen, milloin olet kylläinen ja milloin tarvitset lepoa. Kehon kuuntelu auttaa sinua tekemään ravitsemuksellisesti ja fyysisesti hyviä päätöksiä.

 2. Ravitsemuksen merkitys: Ymmärrä, että ruoka on polttoaine kehollesi. Opettele tunnistamaan terveelliset ruokavalinnat, jotka tukevat kehosi hyvinvointia. Vältä liiallista tiukkuutta tai rajoittamista, vaan pyri tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon.

 3. Liikunnan nauttiminen: Löydä liikuntamuotoja, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvää oloa. Liikunta ei ole vain tapa polttaa kaloreita, vaan myös keino vahvistaa kehoa, lisätä energisyyttä ja parantaa mielialaa. Kuuntele kehoasi ja valitse liikuntamuotoja, jotka sopivat omaan elämäntyyliisi.

 4. Oman kehon rajojen tunnistaminen: Jokaisella keho on ainutlaatuinen, joten on tärkeää tunnistaa omat rajoituksesi ja tarpeesi. Älä yritä pakottaa kehoasi tekemään liikaa tai vertaa itseäsi muihin. Ole lempeä ja kunnioita kehosi rajoja.

Kehon hyväksymisen prosessi

Kehon hyväksyminen voi olla prosessi, joka vaatii aikaa ja itsetutkiskelua. Se ei välttämättä tapahdu yhdessä päivässä, vaan vaatii kärsivällisyyttä ja myötätuntoa itseäsi kohtaan. Tässä joitakin vaiheita kehon hyväksymisen prosessissa:

 1. Tietoisuus: Tunnista ja tiedosta negatiiviset ajatukset ja asenteet, joita sinulla voi olla omaa kehoasi kohtaan. Ole tietoinen siitä, miten nämä ajatukset vaikuttavat hyvinvointiisi.

 2. Itsetutkiskelu: Kysy itseltäsi, miksi haluat laihtua ja mitä odotat saavuttavasi. Onko se terveyden parantaminen vai ulkonäön muuttaminen? Tunnista omat todelliset tarpeesi ja tavoitteesi.

 3. Myötätunto: Kehitä myötätuntoa itseäsi kohtaan. Muista, että jokainen keho on ainutlaatuinen, ja sinun kehosi ansaitsee kunnioitusta ja hoitoa. Ole lempeä ja armollinen itsellesi.

 4. Positiivinen itsepuhe: Kehitä positiivista itsepuhetta ja korosta kehosi vahvuuksia ja saavutuksia. Vältä vertailua muihin ja keskity omiin edistysaskeliisi ja hyviin ominaisuuksiisi.

Kun ymmärrät ja hyväksyt oman kehosi kehopositiivisessa laihdutuksessa, olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen: miten laihduttaa kehopositiivisella tavalla.

Miten laihduttaa kehopositiivisesti

Kehopositiivinen lähestymistapa laihdutukseen tarjoaa vaihtoehdon perinteisille, negatiivisiin ajatuksiin perustuville laihdutusmenetelmille. Tässä osiossa käsittelemme, miten voit lähestyä laihduttamista kehopositiivisella tavalla ja saavuttaa terveellisen painonpudotuksen.

Merkkejä, jotka osoittavat sinun tarvitsevan kehopositiivista laihdutusta

Ennen kuin siirrytään itse laihdutusmenetelmiin, on tärkeää tunnistaa, ovatko kehopositiiviset lähestymistavat sopivia juuri sinulle. Tässä joitakin merkkejä, jotka voivat osoittaa, että kehopositiivinen lähestymistapa voisi olla parempi vaihtoehto perinteiselle laihduttamiselle:

 1. Jatkuva itsekriittisyys: Jos huomaat jatkuvasti arvostelevasi omaa kehoasi ja vertailevasi sitä muihin, saatat hyötyä kehopositiivisesta lähestymistavasta. Se auttaa sinua kehittämään myönteisemmän suhteen omaan kehoosi.

 2. Toistuvat epäonnistumiset: Jos olet kokeillut lukuisia dieettejä ja laihdutusohjelmia, mutta et ole saavuttanut pitkäaikaista tulosta, kehopositiivinen lähestymistapa voi tarjota uuden näkökulman ja paremman lähtökohdan.

 3. Terveyden edistäminen: Jos tavoitteenasi on parantaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi pitkällä tähtäimellä, kehopositiivinen lähestymistapa auttaa sinua keskittymään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin eikä pelkästään ulkonäköön.

Mitä menetelmiä tulisi käyttää kehopositiiviseen laihdutukseen?

Kehopositiivinen lähestymistapa laihdutukseen ei tarkoita, että unohtaisit terveelliset elämäntavat ja ravitsemuksen. Sen sijaan se korostaa lempeyttä ja armollisuutta itseäsi kohtaan sekä terveellisten valintojen tekemistä kehon hyvinvointia tukien. Tässä joitakin menetelmiä, jotka voivat auttaa sinua lähestymään laihdutusta kehopositiivisella tavalla:

 1. Ravitsemuksellinen tasapaino: Keskitä ruokavaliosi monipuolisiin ja ravitseviin ruokiin. Vältä äärimmäisiä ruokavaliorajoituksia ja nauti ruoasta ilolla. Kuuntele kehoasi ja syö silloin kun olet nälkäinen, lopettaen kun olet kylläinen.

 2. Liikunnan ilo: Valitse liikuntamuotoja, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvää oloa. Liikunta ei ole vain tapa polttaa kaloreita, vaan myös keino vahvistaa kehoa ja parantaa mielialaa. Keskity liikunnan iloon ja energisyyteen, eikä pelkästään kalorien kulutukseen.

 3. Itsemyötätunto: Harjoittele myötätuntoa itseäsi kohtaan. Muista, että painonpudotus voi olla hidasta ja epätasaista. Ole lempeä itsellesi, hyväksy takapakit ja keskity edistykseen, ei pelkästään lopputulokseen.

Oikeat laihdutustekniikat

Kehopositiivisessa lähestymistavassa on olemassa tiettyjä tekniikoita, jotka tukevat terveellistä painonpudotusta ja kehon hyväksymistä. Tässä muutamia esimerkkejä:

 1. Tavoitteiden asettaminen: Aseta realistisia ja kehopositiivisia tavoitteita, jotka eivät liity pelkästään painoon tai ulkonäköön. Esimerkiksi voit asettaa tavoitteen lisätä päivittäistä kasvisten syöntiä tai liikkua enemmän.

 2. Mittaaminen monipuolisesti: Älä keskity pelkästään painon mittaamiseen. Käytä muita mittareita, kuten vaatteiden istuvuutta, fyysistä kuntoa tai mielialan parantumista, arvioimaan edistystäsi.

 3. Tuen hakeminen: Etsi vertaistukea kehopositiivisesta yhteisöstä tai ammattilaisilta, jotka tukevat terveellistä painonpudotusta ja kehon hyväksymistä. Tuki ja kannustus voivat olla arvokasta matkalla kohti tavoitteitasi.

Kehopositiivinen lähestymistapa laihdutukseen tarjoaa kestävän ja myönteisen tavan saavuttaa terveellinen painonpudotus. Se painottaa kehon hyväksymistä, terveyden edistämistä ja itsemyötätuntoa. Seuraavaksi keskitymme siihen, miten voit ylläpitää kehopositiivista lähestymistapaa laihdutuksen jälkeen.

Miten ylläpitää kehopositiivista laihdutusta

Kehopositiivisen laihdutuksen ylläpitäminen on tärkeä osa prosessia, sillä tavoitteena on kestävä muutos elämäntavoissa ja ajattelutavoissa. Tässä osiossa keskitymme siihen, miten voit ylläpitää kehopositiivista lähestymistapaa laihdutuksen jälkeen ja jatkaa terveellistä elämäntapaa.

Tarkasta säännöllisesti mielen ja kehon tila

Kun olet saavuttanut tavoitellun painon tai edistynyt matkallasi kohti terveellistä elämää, on tärkeää tarkastella säännöllisesti mielen ja kehon tilaa. Tämä auttaa sinua pysymään tietoisena omista tarpeistasi ja kehon viesteistä. Tässä joitakin tapoja tehdä tämä:

 1. Mindfulness-harjoitukset: Käytä mindfulness-menetelmiä, kuten meditaatiota tai hengitysharjoituksia, tarkkaillaksesi mieltäsi ja kehoasi. Tämä auttaa sinua pysymään läsnä hetkessä ja tiedostamaan kehosi tarpeet.

 2. Tunteiden tunnistaminen: Ole tietoinen omista tunteistasi ja tunnista, miten ne vaikuttavat syömiseen tai liikkumiseen. Jos huomaat, että syöt tunteiden vuoksi tai liikut pakonomaisesti, pysähdy ja tutki näitä tunteita syvemmin.

 3. Säännöllinen itsetutkiskelu: Varaa aikaa itsellesi säännöllisesti ja tarkastele, miten suhteesi omaan kehoosi ja laihdutukseen kehittyy. Kysy itseltäsi, mitkä asiat toimivat hyvin ja mitä muutoksia haluat tehdä jatkossa.

Käytä positiivista itsepuhelua

Positiivinen itsepuhe on tärkeä osa kehopositiivisen lähestymistavan ylläpitämistä. Se auttaa sinua vahvistamaan myönteistä suhdetta omaan kehoosi ja pitämään kiinni terveellisistä valinnoista. Tässä joitakin vinkkejä positiivisen itsepuhelun käyttämiseen:

 1. Itsemyötätunto: Ole lempeä ja myötätuntoinen itsellesi. Muista, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus tehdä terveellisiä valintoja, ja takapakit ovat osa prosessia. Puhu itsellesi samalla myötätunnolla kuin puhuisit ystävällesi.

 2. Kehon arvostaminen: Korosta kehosi vahvuuksia ja ominaisuuksia, jotka arvostat. Vältä keskittymistä ainoastaan ulkonäköön tai painoon, vaan muista, että kehosi on tehnyt sinut siihen, missä olet tänä päivänä.

 3. Motivoivat lauseet: Käytä positiivisia ja motivoivia lauseita itsesi kannustamiseen. Esimerkiksi voit sanoa itsellesi: “Olen vahva ja kykenevä tekemään terveellisiä valintoja” tai “Arvostan kehoani ja teen sen hyvinvoinnin eteen töitä”.

Säilytä se turvallisessa paikassa (mieli)

Kehopositiivisen lähestymistavan ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä ja muistuttamista itselleen. Yksi tapa tehdä tämä on “säilyttää se turvallisessa paikassa”, eli pitää mielessäsi kehopositiiviset ajatukset ja lähestymistavat. Tässä joitakin keinoja säilyttää kehopositiivinen mieli:

 1. Affirmaatiot: Käytä positiivisia lausahduksia tai affirmaatioita, jotka vahvistavat kehopositiivista ajattelua. Toista näitä lausahduksia mielessäsi tai ääneen säännöllisesti.

 2. Visualisointi: Kuvittele mielessäsi itsesi terveenä, vahvana ja onnellisena oman kehosi kanssa. Visualisoi tavoitteidesi saavuttaminen ja kuvittele, miltä se tuntuu ja näyttää.

 3. Päiväkirjan pitäminen: Kirjoita päiväkirjaa kehopositiivisista ajatuksista, edistymisestäsi ja tavoitteistasi. Tämä auttaa sinua muistamaan ja vahvistamaan kehopositiivista lähestymistapaa.

Käsittele ja käytä huolellisesti (kehoasi)

Kun ylläpidät kehopositiivista lähestymistapaa laihdutuksen jälkeen, on tärkeää käsitellä kehoasi huolellisesti. Tämä sisältää terveellisten valintojen tekemisen, itsestäsi huolehtimisen ja kehon kuuntelemisen. Tässä joitakin keinoja käsitellä kehoasi huolellisesti:

 1. Ravitsemus: Jatka terveellisten ruokavalintojen tekemistä, jotka tukevat kehosi hyvinvointia. Keskity ravitseviin aineksiin ja tasapainoiseen ruokavalioon.

 2. Liikunta: Jatka liikunnan nauttimista ja löydä tapoja liikkua, jotka tuovat sinulle iloa. Kunnioita kehosi rajoja ja kuuntele sen tarpeita.

 3. Lepo ja palautuminen: Anna kehollesi riittävästi lepoa ja palautumista. Kuuntele kehoasi ja anna sille lepoa silloin kun se sitä tarvitsee.

Ylläpitääksesi kehopositiivista lähestymistapaa laihdutuksen jälkeen, on tärkeää jatkaa tietoista työtä mielen ja kehon hyvinvoinnin eteen. Ole armollinen itsellesi ja muista, että kehopositiivinen elämäntapa on matka, ei pelkästään päämäärä.


Tags

eläkeiän terveys, henkinen hyvinvointi, jojo-laihtuminen, kehopositiivisuus


Lue myös:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}